Moldova importă peste 80% din energia electrică consumată. Avem doar 2 surse: Ucraina şi Transnistria. În 2015 şi 2016 am procurat energie doar din Transnistria. Începând cu iunie 2017, din energia importată am procurat 30% din Ucraina şi 70% din Transnistria, de la centrala termoelectrică MoldGRES. Cumpărând energie din Transnistria, noi achităm şi gazul folosit la producerea energiei.

Unde ajung banii pentru gaz?

Moldovagaz livrează gaz în regiunea transnistreană, către Tiraspol-Transgaz. La rândul său, Tiraspol-Transgaz vinde gazul la preţuri derizorii consumatorilor din Transnistria, inclusiv centralei electrice MoldGRES, care asigură Moldova cu electricitate. Banii obţinuţi de Tiraspol-Transgaz din vânzarea gazului se acumulează pe aşa-numitul „cont de gaze” şi sunt transferaţi direct în bugetul regiunii separatiste. În ultimii 10 ani circa 35% din aşa-numitul buget transnistrean a fost finanţat din „contul de gaze”.
În acelaşi timp Transnistria acumulează datorii faţă de Moldovagaz, care astăzi depăşesc 6,5 miliarde USD. La rândul ei, Moldovagaz acumulează datorii faţă de concernul rus Gazprom.
Guvernul Moldovei procură energie din Transnistria prin intermediul Întreprinderii de Stat Energocom, fondată de Ministerul Economiei. Astfel Guvernul cu bună ştiinţă ne impune să finanţăm separatismul la noi în ţară şi să acumulăm noi datorii la gaz.

Share This