Sinteză de politici: Siguranța terenurilor de joacă din Chișinău

iun. 2, 2020

Siguranța și sănătatea proprie sunt prioritățile numărul unu ale fiecărei persoane, iar atunci când vine vorba de copii, aceste două elemente necesită o atenție sporită.
Terenurile de joacă sunt printre principalele puncte de atracție pentru copii, precum și un loc de adunare comunitară pentru părinții acestora. În timp ce locurile de joacă sunt o sursă excelentă de distracție, ele pot fi, de asemenea, și o sursă de contaminare cu microbi și o zonă cu risc de accidentări. De-a lungul anilor, verificarea și întreținerea echipamentelor din spațiile de recreere nu au constituit o prioritate pentru autoritățile publice.

De exemplu în SUA, Comisia pentru protecția consumatorului (Consumer Product Safety Commission, CPSC) estimează că anual au loc aproximativ 200.000 de accidentări ale copiilor la terenurile de joacă (din cauza echipamentelor). În același timp, potrivit Centrului pentru combaterea și protecția bolilor (Centers for Disease Control and Prevention, CDC.gov) peste 20.000 de copiii cu vârsta până la 14 ani s-au adresat la medic cu diferite traume provenite de la spațiile de joacă.

RECOMANDĂRILE CHEIE ALE SINTEZEI DE POLITICI SUNT:

  1. Organizarea campaniilor de informare cu privire la regulile de igienă și siguranță la terenurile de joacă.
  2. Utilizarea materialelor cu un nivel crescut de siguranță la instalarea terenurilor de joacă pentru copii.
  3. Evaluarea stării terenurilor de joacă existente.
  4. Încurajarea parteneriatelor publice private pentru prestarea serviciilor de curățare/dezinfectare periodică a terenurilor de joacă.
  5. Actualizarea și respectarea unui regulament clar privind instalarea terenurilor de joacă conform standardelor internaționale și europene.

Autori: Irina Sterpu, Mariana Platon.

VEZI SINTEZA DE POLITICI (POLICY BRIEF)  AICI

Materialul este realizat în cadrul proiectelor Promoting women in the policy sector, susținut de Ambasada Statelor Unite în Republica Moldova și Fostering Public Debate of Key Policy Issues susținut de National Endowment for Democracy . Concluziile și opiniile exprimate de autori nu reflectă neapărat opinia finanțatorilor.

Share This