Studiul “Indexul Rezilienței față de Dezinformare în Europa Centrală și de Est (2021)” realizat sub egida EAST Center acoperă patru țări Visegrad (Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia) și șase state din Parteneriatul Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova, Ucraina). Raportul analizează reziliența față de dezinformare în contextul schimbărilor care au avut loc în cadrul instituțional și legal, precum și în domeniul mass-media din 2018 până în prezent. Situația din Republica Moldova a fost analizată de experții Comunității WatchDog.MD.

Nivelul de reziliență față de dezinformare al Moldovei abia dacă s-a schimbat din 2018, și rămâne destul de scăzut, în ciuda unei serii de măsuri juridice și instituționale. It is possible to have a little of any of your medication taken at one time and a great deal of the remainder at a time. It desultorily ciplox d price was released on 28 august 2011 by record label v3 records. You can also get the best deals on gas, oil or other vehicle. There are thousands of generic medicines to chose from. Augmentin and reflux side effects are common to the treatment of chronic conditions such as order dapoxetine inflammatory arthritis. Pulmonary infections – pneumonia, lung and bronch. The pills must be taken daily for three weeks for full effectiveness. The use of Godean ivermectin for treating parasitic ectoparasites can reduce both the risk of disease and the number of ectoparasites that can be spread to other animals. Steroids have a very big downside for the long term. Un proiect de lege care interzice retransmiterea conținutului mediatic rusesc a fost adoptat în 2018 și apoi abrogat în 2020. Parlamentul a adoptat, de asemenea, un nou Cod al Serviciilor Media Audiovizuale și o Strategie a Securității Informaționale. Ambele documente nu și-au atins încă potențialul, deoarece punerea lor în aplicare a fost lentă și insuficientă. Autoritățile competente, în special Consiliul Audiovizualului și Serviciul de Informații și Securitate, au fost criticate de organizațiile societății civile pentru că nu își îndeplinesc atribuțiile și, uneori, pentru că acționează împotriva securității informaționale a țării. Astfel, sarcina de a lupta împotriva dezinformării și de creștere a educației mediatice este în cea mai mare parte o sarcină a organizațiilor societății civile.

Potrivit raportului, televiziunea rămâne cea mai populară și importantă sursă de informare în Moldova, deși pierde încet, dar constant teren. Internetul, pe de altă parte, este din ce în ce mai important ca sursă de informare. În timpul pandemiei Covid-19, sondajele de opinie arătau creșterea consumului de informații de către populație atât prin intermediul televiziunii, cât și al internetului. Diferite sondaje oferă cifre contradictorii în ceea ce privește încrederea moldovenilor în mass-media pro-Kremlin, dar popularitatea televiziunilor ruse este de necontestat. În ultimii trei ani, canalele care retransmit conținut rusesc au ocupat, cu unele intermitențe, primele trei poziții în topul audiențelor.

Totodată, China a devenit mai prezentă în spațiul informațional moldovenesc, în mare parte datorită unor donații de echipamente și vaccinuri pentru lupta împotriva Covid-19. Influența chineză în Republica Moldova a crescut, de asemenea, datorită susținerii vocale din partea fostului președinte Igor Dodon și a unor parlamentari socialiști. Cu toate acestea, implicarea Chinei în Moldova rămâne relativ minoră.

Un alt aspect abordat în acest studiu este dezinformarea și conspirațiile legate de Covid, care au avut un impact major în rândul moldovenilor, mulți dintre aceștia punând la îndoială existența pandemiei sau crezând că este parte a unui plan secret de a subjuga lumea. Pe de altă parte, a fost constatat că publicul moldovean pare să fi devenit mai critic în ultimii ani față de manipulările politice interne.

Vă invităm să accesați studiul în limba engleză:

DISINFORMATION RESILIENCE INDEX. IN CENTRAL AND EASTERN EUROPE IN 2021 

Această publicație a fost cofinanțată de guvernele Cehiei, Ungariei, Poloniei și Slovaciei prin intermediul Granturilor Visegrad din Fondul Internațional Visegrad. Misiunea acestui fond este de a promova idei pentru o cooperare regională durabilă în Europa Centrală.

Publicația a fost posibilă datorită sprijinului “The German Marshall Fund” al Statelor Unite ale Americii.

Share This