Studiu de caz. „Bombă murdară” – Fake la nivel mondial: cum a fost reflectat de media din Republica Moldova?

feb. 28, 2023

Subiectul „bomba murdară”, pe care Rusia a pretins că o deține Ucraina și intenționează să o utilizeze pentru a lansa o campanie anti rusească, a fost dezmințit rapid de comunitatea internațională. Aceasta a catalogat acuzațiile drept false și fără susținere factologică. Cu toate acestea, principalele canale TV din Chișinău au prezentat acest subiect într-un mod tendențios și manipulativ, ceea ce a contribuit la distorsionarea informațiilor și la manipularea opiniei publice. Analiza posturilor TV din Republica Moldova a evidențiat necesitatea îmbunătățirii acurateței, imparțialității și eticii în jurnalism, astfel încât publicul să fie protejat de dezinformare.

În cadrul analizei efectuate asupra posturilor TV din Republica Moldova, s-au identificat diverse abateri care au contribuit la distorsionarea informațiilor. Acestea includ manipularea prin prezentarea selectivă a datelor, omiterea informațiilor, încălcarea eticii jurnalistice și a legislației audiovizuale prin omisiunea surselor video, redactarea defectuoasă și utilizarea inexactă a termenilor.

Materialul a fost elaborat de Comunitatea WatchDog.MD, în cadrul proiectului „Consolidarea calității și capacității de informare a presei independente”, implementat cu sprijinul Fundației Naționale pentru Democrație (National Endowment for Democracy). Conținutul prezentat este responsabilitatea Comunității WatchDog.md și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.

Studiul poate fi descărcat aici:

 

Share This