Studiu de caz. Summitul NATO de la București

feb. 28, 2023

Unul dintre evenimentele majore ale lunii noiembrie 2022 a fost Reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO, care a avut loc la București, pe 29-30 noiembrie, unde liderii occidentali au fost chemați să evalueze implementarea conceptului strategic al NATO, adoptat în vară la Madrid, și să discute cum poate Occidentul să ajute Ucraina în războiul în care a fost antrenată. În prezenta analiză, ne-am propus să aflăm cum a ajuns subiectul dat să fie prezentat de principalele canale TV de la Chișinău, nu înainte de o mică prezentare a subiectului. 

În calitate de studiu de caz am ales reflectarea în știri a Summitului NATO de la București. Evenimentul este relevant și pentru Republica Moldova, deoarece țara noastră a participat în calitate de parte invitată. 

În urma analizei a 28 materiale realizate de cele mai urmărite televiziuni din Republica Moldova (RM), am semnalat cazuri de dezinformare, manipulare și greșeli din neglijență care au contribuit la distorsionarea informației. Posturile monitorizate au fost împărțite în cinci categorii, în funcție de cât de mult s-au apropiat/îndepărtat acestea de relatarea obiectivă a evenimentului. În cadrul studiului nu au fost monitorizate posturi TV care au ignorat tema abordată (categoria 1).

Materialul a fost elaborat de Comunitatea WatchDog.MD, în cadrul proiectului „Consolidarea calității și capacității de informare a presei independente”, implementat cu sprijinul Fundației Naționale pentru Democrație (National Endowment for Democracy). Conținutul prezentat este responsabilitatea Comunității WatchDog.md și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.

Studiul poate fi accesat aici: Download

 

 

Share This