Sondaj sociologic: Evoluția percepțiilor privind dezinformarea în contextul pandemiei COVID-19 și preferințe politice

oct. 19, 2020

Comunitatea WatchDog.MD a prezentat rezultatele unui sondaj sociologic.

Sondajul a fost realizat pentru a măsura evoluția gradului de percepție a dezinformării în rândurile populației adulte din Republica Moldova. În special a fost măsurat gradul de acceptare a diferitor teorii conspirologice, falsuri și narative propagandistice în contextul pandemiei COVID-19 și a campaniei electorale. Pe lângă acestea, au fost măsurate preferințele electorale a alegătorilor și atitudinea acestora față de viitoarele alegeri prezidențiale.

Volumul eşantionului: 1001 persoane cu vârstă de 18 ani şi mai mult;

Eşantion: stratificat, probabilistic;

Metoda: sondaj telefonic;

Reprezentativitate: eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă a țării, cu excepția locuitorilor regiunii din stânga Nistrului, cu o eroare maximă de +3,1%.

Perioada de colectare a datelor:  10-17 octombrie 2020

Chestionarul a fost redactat în limbile română şi rusă, oferindu-se respondenţilor posibilitatea de a alege varianta.

Prezentarea publică a sondajului poate fi accesată AICI

Studiul sociologic este realizat la comanda Asociației Comunitatea ”WatchDog.MD” în cadrul proiectului Countering propaganda and fostering public resilience against foreign and domestic disinformation implementat cu suportul Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova. Opiniile exprimate în această publicație nu reprezintă neapărat viziunile Ambasadei sau Guvernului Statelor Unite ale Americii sau ale partenerilor săi.

Share This