Comunitatea ”WatchDog.MD”, în cooperare cu CBS Research au realizat un sondaj de opinie național, în perioada 5-11 mai 2020. Sondajul este parte a proiectului ”Facilitating crisis communication and accountability as a civic response to COVID-19 pandemic in Moldova” implementat cu suportul The Black Sea Trust of The German Marshall Fund.

Volumul eşantionului: 1003 persoane cu vârstă de 18 ani şi mai mult.

Eșantion: stratificat, probabilistic.

Metoda: sondaj telefonic.

Reprezentativitate: eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a țării, cu excepția locuitorilor regiunii din stânga Nistrului, cu o eroare maximă de +3,1%

Studiul a cuprins două componente:

  1. Tendințe politice, preferințe geo-politice, consum mediatic și

2. Măsurarea impactului discursurilor manipulatorii, a știrilor false și teoriilor conspirației în contextual pandemiei COVID-19.

Prima parte a scos la iveală o volatilitate extremă în preferințele politice ale respondenților – un număr record de indeciși, un număr extreme de ridicat al celor care declară că nu ar participa la alegeri, o scădere considerabilă a popularității președintelui Igor Dodon și al PSRM. Observăm și o ușoară creștere a partidelor de opoziției – PAS și Partidul Nostru.

Componenta care a evaluat gradul de acceptare a diferitor afirmații și narative false denotă un grad extrem de ridicat al încrederii în astfel de manipulări în rândurile cetățenilor moldoveni. Din 1003 respondenți, doar unul a negat absolut toate afirmațiile false sau manipulate. Concluzia prealabilă este că acele știri false despre care se vorbește mult pentru a fi combătute în presă și în spațiul public au tendința să fie crezute de mai puțini cetățeni. De exemplu teoria precum că virusului SARS-CoV2 este transmis prin antene 5G în Republica Moldova este crezut doar de 12% din respondenți. Pentru comparație – teoria conform căreia virusul a fost creat de Bill Gates este crezută de peste 37% din respondenți. Același lucru se referă la dezinformări mai vechi. De exemplu celebra istorie cu ”30 mii sirieni” este crezută astăzi de numai 13,6% din cetățeni. În același timp, în altă istorie conspiraționistă care a circulat doar pe rețelele sociale, în special pe Odnoklassniki – precum că Maia Sandu ar fi mason și a fost trimisă în Republica Moldova special pentru a distruge biserica și școlile – cred peste 23% dintre respondenți.

Vă invităm să vedeți prezentările publice pentru cele două componente și sondajul integral.

Share This