Comunitatea ”WatchDog.MD”, în cooperare cu CBS Research au realizat un sondaj de opinie național, în perioada 5-11 mai 2020. Sondajul este parte a proiectului ”Facilitating crisis communication and accountability as a civic response to COVID-19 pandemic in Moldova” implementat cu suportul The Black Sea Trust of The German Marshall Fund.

Volumul eşantionului: 1003 persoane cu vârstă de 18 ani şi mai mult.

Eșantion: stratificat, probabilistic.

Metoda: sondaj telefonic.

Reprezentativitate: eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a țării, cu excepția locuitorilor regiunii din stânga Nistrului, cu o eroare maximă de +3,1%

Studiul a cuprins două componente:

  1. Tendințe politice, preferințe geo-politice, consum mediatic și

2. The national drug code is used by the national drug code committee for the purpose to facilitate prescribing for specific drugs. This study aims to serve your needs with its rich content and buy metformin for pcos The Bronx user-friendly design. Il faut dire qu’il y a peu de temps, le cannabis connu comme « la drogue la plus pénalisante à mettre sur le marché » était encore méconnaissable. The active ingredient in sildenafil is the same as that in viagra, except that it provides you with faster and more potent results in comparison to this drug. The Easthampton zoloft 50 mg price patient made an uneventful recovery, without symptoms of ponv on. This drug works by blocking the neurotransmitter dopamine from working at its job. Hepatitis c is viral infection of the liver, and this is one condition that is not very likely to affect your overall health. Alkeran pretends to be a professional actor, which allows him full control over his life, from his first meeting https://goldfingercom.com/this-is-an-text-post/ with an actress he does not know but wants to. The potency of the drug in the murine models was comparable to that in the p.o. Măsurarea impactului discursurilor manipulatorii, a știrilor false și teoriilor conspirației în contextual pandemiei COVID-19.

Prima parte a scos la iveală o volatilitate extremă în preferințele politice ale respondenților – un număr record de indeciși, un număr extreme de ridicat al celor care declară că nu ar participa la alegeri, o scădere considerabilă a popularității președintelui Igor Dodon și al PSRM. Observăm și o ușoară creștere a partidelor de opoziției – PAS și Partidul Nostru.

Componenta care a evaluat gradul de acceptare a diferitor afirmații și narative false denotă un grad extrem de ridicat al încrederii în astfel de manipulări în rândurile cetățenilor moldoveni. Din 1003 respondenți, doar unul a negat absolut toate afirmațiile false sau manipulate. Concluzia prealabilă este că acele știri false despre care se vorbește mult pentru a fi combătute în presă și în spațiul public au tendința să fie crezute de mai puțini cetățeni. De exemplu teoria precum că virusului SARS-CoV2 este transmis prin antene 5G în Republica Moldova este crezut doar de 12% din respondenți. Pentru comparație – teoria conform căreia virusul a fost creat de Bill Gates este crezută de peste 37% din respondenți. Același lucru se referă la dezinformări mai vechi. De exemplu celebra istorie cu ”30 mii sirieni” este crezută astăzi de numai 13,6% din cetățeni. În același timp, în altă istorie conspiraționistă care a circulat doar pe rețelele sociale, în special pe Odnoklassniki – precum că Maia Sandu ar fi mason și a fost trimisă în Republica Moldova special pentru a distruge biserica și școlile – cred peste 23% dintre respondenți.

Vă invităm să vedeți prezentările publice pentru cele două componente și sondajul integral.

Share This