Sondaj: Impactul pandemiei asupra preferințelor politice și gradului de încredere în teorii conspirologice

mai 21, 2020

Comunitatea ”WatchDog.MD”, în cooperare cu CBS Research au realizat un sondaj de opinie național, în perioada 5-11 mai 2020. Sondajul este parte a proiectului ”Facilitating crisis communication and accountability as a civic response to COVID-19 pandemic in Moldova” implementat cu suportul The Black Sea Trust of The German Marshall Fund.

Volumul eşantionului: 1003 persoane cu vârstă de 18 ani şi mai mult.

Eșantion: stratificat, probabilistic.

Metoda: sondaj telefonic.

Reprezentativitate: eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a țării, cu excepția locuitorilor regiunii din stânga Nistrului, cu o eroare maximă de +3,1%

Studiul a cuprins două componente:

  1. Tendințe politice, preferințe geo-politice, consum mediatic și

      2. Măsurarea impactului discursurilor manipulatorii, a știrilor false și teoriilor conspirației în contextual pandemiei COVID-19.

Prima parte a scos la iveală o volatilitate extremă în preferințele politice ale respondenților – un număr record de indeciși, un număr extreme de ridicat al celor care declară că nu ar participa la alegeri, o scădere considerabilă a popularității președintelui Igor Dodon și al PSRM. Observăm și o ușoară creștere a partidelor de opoziției – PAS și Partidul Nostru.

Componenta care a evaluat gradul de acceptare a diferitor afirmații și narative false denotă un grad extrem de ridicat al încrederii în astfel de manipulări în rândurile cetățenilor moldoveni. Din 1003 respondenți, doar unul a negat absolut toate afirmațiile false sau manipulate. Concluzia prealabilă este că acele știri false despre care se vorbește mult pentru a fi combătute în presă și în spațiul public au tendința să fie crezute de mai puțini cetățeni. De exemplu teoria precum că virusului SARS-CoV2 este transmis prin antene 5G în Republica Moldova este crezut doar de 12% din respondenți. Pentru comparație – teoria conform căreia virusul a fost creat de Bill Gates este crezută de peste 37% din respondenți. Același lucru se referă la dezinformări mai vechi. De exemplu celebra istorie cu ”30 mii sirieni” este crezută astăzi de numai 13,6% din cetățeni. În același timp, în altă istorie conspiraționistă care a circulat doar pe rețelele sociale, în special pe Odnoklassniki – precum că Maia Sandu ar fi mason și a fost trimisă în Republica Moldova special pentru a distruge biserica și școlile – cred peste 23% dintre respondenți.

Vă invităm să vedeți prezentările publice pentru cele două componente și sondajul integral.

 

 

 

 

Share This